Ølbrygning – hvordan

Hvordan er det lige, man gør, når man brygger øl?

Ølbrygning starter med malt – opskriften sammensættes med mest af den lyse basismalt (der primært bidrager med fermenterbar sukker), og lidt mørkere malt til at give fylde og smag (karamelmalt og chokolademalt).

Grundingredienserne i ølbrygning - basismalt, karamelmalt, og humle

Grundingredienserne i ølbrygning – basismalt, karamelmalt, og humle

Malten knuses i en maltvalser.

 

Knusning af malt. Den gode Bosch boremaskine kommer til sin ret her - det er hårdt arbejde.

Knusning af malt. Den gode Bosch boremaskine kommer til sin ret her – det er hårdt arbejde.

Malten efter knusning - der skal stadig være intakte skaller - de hjælper i filtreringen senere

Malten efter knusning – der skal stadig være intakte skaller – de hjælper i filtreringen senere

Den knuste malt blandes med ca. 65 grader varmt vand, og den såkaldte mæskning er i gang. Under denne proces ekstraheres smagsstofferne ud af malten, og stivelsen omdannes til sukkerstoffer.

Den knuste malt hældes i det varme vand og mæskningen startes

Den knuste malt hældes i det varme vand og mæskningen startes

Her er mæskegryden - den kører med recirkulation - det giver en konstant temperatur og giver en meget klar urt, da malten også fungerer som filter

Her er mæskegryden – den kører med recirkulation – det giver en konstant og ensartet temperatur i gryden –  giver en meget klar urt, da malten også fungerer som filter

Temperaturen under mæskningen er meget vigtig for, hvor fyldig den færdige øl bliver

Temperaturen under mæskningen er meget vigtig for, hvor fyldig den færdige øl bliver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herefter sis den brugte malt (masken) fra, og man går videre til  urtkogningen. Under urtkogningen forsvinder nogle flygtige (uønskede) stoffer, og der tilsættes humle, der bidrager med bitterhed og smag. Desuden bliver urten steriliseret, så uønskede mikroorganismer forsvinder.

Siningen af urten foregår ved at hæve filterspanden op af gryden

Siningen af urten foregår ved at hæve filterspanden op af gryden

Kogning af urten

Kogning af urten

Her ligger humlen og hygger sig i den kogende urt

Her ligger humlen og hygger sig i den kogende urt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den færdige urt køles hurtigt ned. Jeg bruger en pladekøler, men andre metoder er også vidt udbredte.

Pladekøleren tilsluttet. Varm urt og koldt vand ind - lunkent vand og tempereret urt ud

Pladekøleren tilsluttet. Varm urt og koldt vand ind – lunkent vand og tempereret urt ud

Den afkølede urt ender nede gæringsspanden - den må gerne 'plaske', så der iltes.

Den afkølede urt ender nede gæringsspanden – den må gerne ‘plaske’, så der iltes.

Der tilsættes gær, og fermenteringen kan begynde. En vigtig parameter her er temperaturen – jo lavere temperatur, desto færre smags- og duftstoffer bidrager gæren med.

Efter en uges tid ef fermenteringen færdig, og grønøllet stikkes om til en ny beholder, hvor det står og bundfælder en uges tid. Herefter tilsættes der en smule sukker, og det færdige øl fyldes på flasker eller fade og er klar til brug efter en lagring, der kan vare fra 2 uger til flere år.

Omstikning af øl til ny beholder.

Omstikning af øl til ny beholder.

Så tappes der på flaske

Så tappes der på flaske

Så står øllet klar i kassen - det kan være svært at vente to uger inden den er færdigkarboneret

Så står øllet klar i kassen – det kan være svært at vente to uger eller mere inden den er færdigkarboneret

 

Derefter er det bare at smage – og nyde!

Comments

  1. Det var så lidt.

    Nej, Brygforretningen har jeg ikke erfaringer med.

    Det meste af mit udstyr stammer fra Lund Teknik (www.lundteknik.dk) og jeg bor ret tæt på Maltbazaren (www.maltbazaren.dk), så mange af mine ingredienser stammer derfra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *